Sagrada Familia , konum olarak Avrupa’nın kuzeybatısında bulunan kent İspanya Krallığı’nın İber Yarımadası’nın kuzeydoğusunda bulunmaktadır. Kent katalanlar olarak konumlandırılan Katalonya da olup Barcelonanın en büyük ikinci kentlerinden biridir.
Bu başyaptın sahibi katalan mimar Antoni Gaudi’nin en gözde , herkes tarafından büyülü gözlerle baktığı , muazzam yapısı ve inşasıyla Barcelona şehrinin en önemli sembollerinden biri olarak gösterilmektedir. Ziyaret zamanlarında bu yapının önünde uzun kuyruklar oluşturmaktadır bu durum ziyaretçiler için zorluk çıkarsa da bu büyülü ve muhteşem yapıyı görmek her haliyle değecektir.
Bu başyapıtın tarihine baktığımızda 1882 yılında yapımına başlanmıştır. Sagrada Familia’nın yapımı devam etmekte iken mimar Antoni Gaudi’nin hayatını kaybetmesi sebebiyle yarım kalmıştır. O dönemde olan savaşlar nedeniylede yapımı yavaşlamış ve tamamlanması uzun yıllar almıştır.Sagrada Familia, manevi açıdan da özel bir konuma sahiptir. Bu konum Hz.İsa ve Hz.Yusuf’tan meydana gelen ”Kutsal Aile” kavramıdır. Dünya üzerinde en sıradı dışı kutsal yapılardan biri olarak gösterilmekte olup bu yapının hala eksik yapı ve yanları inşa edilmektedir. Uzun süren inşaatları nedeniyle ”Bitmeyen Klise” olarak adlandırılmaktadır. Bitmeyen kilise namının ise Antoni Gaudi’nin 100. yıl dönümü olan 2026 yılında bitirilmesi hedefleniyor.
Sagrada Familia 13 bin kapasiteli bir klisedir. Gaudi bu yapıyı inşa ederken eserlerinde oldukça üst düzey bir seviye kullanarak anıtsal bir içerik bırakmayı hedeflemiştir. Doğada düz bir çizginin var olmadığını düşünen mimar, eser ve yapılarında tekdüzeliği kaldırmış ve aşmıştır.
Bu yüzden inşa edilen bu yapıda hiçbir yerinde düz bir çizgi seyredilmemiştir. Sagrada Familia‘nın üç anıtsal cephesi mevcut olup ayrıca 18 adet kulesi Hristiyanlığın önemli temsilciklerine adanmıştır. Kutsal Doğum Cephesi, Hz. İsa’nın doğumuna, Çile Cephesi Hz. İsa sevgisine ve Zafer Cephesi hayat, ölüm ve Hristiyanlık inancına vurgu yapmaktadır. Bu cephelerden sadece Kutsal Doğum Cephesi Antoni Gaudi’nin döneminde tamamlanmış olan tek cephedir nu yüzden ayrı bir önem kazanmıştır.
Hz. İsa’nın son akşam yemeğinden, çarmıha gerilişi ve ölüme dek yaşadıklarını anlatan Çile Cephesi, yapının güneybatısını oluşturmaktadır. 1950’lerde bu cephede çalışan sanatçı heykeltıraş Josep Subirachs, kendi stilini baskın bir şekilde kullanmış, Gaudi’nin izini sürmemiştir.

Ziyaret Saatleri
Her gün açık olan bazilikanın ziyaret saatleri bazı dönemlerde değişiklik göstermektedir. Ekim-Mart aylarında 9.00-18.00, Nisan-Eylül’de 9.00-20.00, 25 ve 26 Aralık, 1 ve 6 Ocak tarihlerinde ise 9.00- 14.00 ziyaret edilebilmektedir.
Bilet fiyatları
Bireysel ve rehbersiz turlar 15 Euro, audioguide eşliğinde ziyaret 22 Euro, Rehberli tur 24 Euro, Audio guide eşiğinde Bazilika ve Gaudi Müzesi gezisi ise 24 Euro.