Gezi sever dostlar merhaba…
Göl deyince aklımıza balık tuttuğumuz yada kıyısında güzel bir günde piknik yaptığımız güzel bir yer gelebilir. Ancak dünya üzerinde bazı göller bu tanıma uymuyor. Bu konuda çeşitli faktörler oldukça etkili. Bu yazımızda dünyanın Farklı özellikleriyle herkesi korku içinde bırakan 10 tehlikeli gölü derledik.
10. Roopkund Gölü Hindistan
Hindistan’ ın Uttarakhand eyaletindeki Roopkund gölü dünyanın en büyüleciyi bir okadar da gizemli gölü. İskelet gölü olarakta adlandırılan bu göl, himalaya dağlarının en kuytu bölgesinde yer alıyor. Ve ortalama 7779 metre yükseklikteki himalaya dağları çevreleyen alanda bulunuyor.
Yapılan araştırmalar, doğanın tüm cömertliini kullandığı bu gölün çevresinde, geçmiş dönemlerde bazı hintli kabilelerin yerleşim kurmaya çalıştığını ortaya koysada bu grupların bu bölgede pek yaşam şansı bulamadığını gösteriyor. Yaz gelipte buzlar eridiğinde yüzlerce iskelet ortaya çıkıyor. Ve yerleşimin olmadığı bu kadar yüksek bir noktada bu kadar ölüme neyin yol açtığı bilinmiyor. Adeta dev bir açık mezarlığı andıran bu gölün bulunduğu bölgede birçok araştırma gerçekleştirilmesine karşın gizem daha çözülebilmiş değil.
9. Kaynayan Göl – Dominik Cumhuriyeti
Dominika’ daki Morne Trois Milli Parkı’nın dağlık bölgesinde bulunan bu göl kaynayan göl olarak adlandırılmaktadır. Dünyada tek olan 70 metrelik kaynayan bu gölü görmeden inanmak pek mümkün değil. Gölün kenarındaki suyun sıcaklığı 82 derece ile93 derece arasında..
Burayı görmek isteyen ziyaretçilerin çok dikkatli olması lazım. Kayalıkların üzerinde bulunan oturma banklarındaki soğutma sistemleri endeniyle yer çok kaygandır. Bu göl yeryüzü kabuğunun içerisinde bir deliğe konuşlandırılmış durumda. Altından geçen sıvılaşmış gaz sayesinde sıcaklığı sürekli yüksek seviyede. Yakınlarında herhangi bir yapılaşma yoktur. Ve 14 km lik bir yürüyüş sonrasında ulaşılabilir. Görüş mesafe buhardan dolayı çok azdır. Bu durumda gölün ileri ki bölümlerine gitmek pek mantıklı değildir.
8. Nyos Gölü – Kamerun
Nyos Gölü dünyanın en tehlikeli göllerinden biridir.Bu göl 1986 daki 1700 kişinin ölmesine sebep olan trajik olay yüzünden katil göl olarakta adlandırılır. Gölün volkan kısmıgünümüzde aktif olmasa göl yine her an patlayabilir. Gölün altından geçen mağma göle karbondioksit sızdırabilir ve göl aniden dengesizleşebilir. bu trajedinin bir daha yaşanmaması için göl borular ve pompalar aracılığı ile karbondioksit ten arındırılmakta. Bu şekilde daha büyük bir felaketin önüne geçilmiş olunuyor. Her ne kadar önlem alınsa da uzmanlar çevrenin hala büyük risk taşıdığını söylüyorlar. Çevredeki insanlar bu gölün lanetli olduğunu düşünüp uzak duruyorlar, fakat tüm risklere rağmen gölün etrafında yaşayanların olduğu tahmin edilmekte.
7. Natron Gölü – Tanzanya
Tanzanyadaki Natron Gölü dokunulduğunda insanı taşa çeviren hikayesi ile bilinir. Natron gölünün şartları yaşama o kadar elverişsiz ki, çevresinde bulunan canlıların hepsi bu gölden uzak durmayı acı bir biçimde öğrenmiş. Bu sığ gölde sıcaklık ortalama 50-60 derece civarında. Ve tuz oranı okadar yüksek ki herhangi bir canlı için zehir sınırında. Ölümcül şartlarına rağmen bu göl çevresinde yaşayan filamingo türünün birinci çiftleşme alanı.
6. Lut Gölü – Ürdün
Lut gölü veya ölüdeniz olarak adlandırılan bu yer geçmişte çok tuhaf olaylara ev sahipliği yapmıştır. Lut kavminin yaptıklarını ve Allah’ın gazabını tüm müslümanlar çok iyi bilirler. Lut gölü azgınlıkta tavan yapmış bir kavmi, şehri yutmuş dinlerin kutsal metinlerinde geçen göl. Özellikle lut gölünün yuttuğu şehri görmek için gece dolunay zamanı göle gelen ve bekleyenler varmış. Dolunay zamanı gelgitlerde göl suları çekildiğinde içindeki yıkıntı görülebiliyormuş.
5. Kivu Gölü – Ruanda
Tabanında birikmekte olan karbondioksit ve metan gazları bu gölü saatli bombaya çeviriyor. Bilim insanları gölün tabanında biriken bu uçucu karışımın ne zaman patlayabileceğini kestiremiyorlar. Bir 1000 yıl sonra patlayabileceği gibi on dakika sonra da patlama ihtimali olduğunu söylüyorlar. ( Büyük istanbul depremine çok benziyor) :))
Volkanların ve depremlerin etkilerine açık olan bu coğrafyadaki patlama gölün çevresinde yaşayan ve çoğu mülteci olan iki milyon insanı tehdit ediyor. Çoğu bilim insanı gölün oldukça kararlı olduğu görüşünü savunsa da bulunduğu bölgenin depreme ve volkanik hareketlere uygun olması kuşku uyandırıyor. Burası sadece göl olarak değil yer olarak ta dünyanın en tehlikeli yerleri arasında bulunuyor.
4. Karaçay Gölü – Rusya
Rusya’ nın doğusunda yer alan Ural dağlarının eteklerinde yer alan karaçay gölü dünyanın en kirli yerlerinden birisi. Kirliliğin yoğunluğu ölümcül boyutlarda. Kısacası karaçay gölü bir ölüm makinesi diyebiliriz. Bu göl o kadar kirli ki havasından bir saat solumanız, vücudunuza ölümcül derecede radyasyon almanıza sebep olup sizi öldürüyor. Gölün içinde bulunduğu kirlilik 1940 larda ki sovyetler birliğinden miras. Kendi atom bombasını üretmek için kurduğu gizli silah fabrikası atıklarını karaçay gölüne dökerek ölümcül bir kirliliğe sebep olmuştur. Sonuçları bununla da kalmamış bölgedeki kanser hastalıklarını %21 doğumsal hastalıkları %25 oranına artırmış. Orda yaşayanlarla beraber yaşayacak olanları da 50 yıl boyunca etkilemeye devam ediyor.
3. Rakshastal Gölü – Çin
Bu göl Çin ‘ in Tibet özerk bölgesinde bulunan bir göldür. Bir tuzlu göl olan Raskhastal gölü Budist ve Hindu efsanelerinde şeytan ve karanlıkla özdeşleştirilmiş. İçinde balık veya ot barındırmayan göl yerel halk arasında zehirli olarakta ün yapmış.
2. Brosno Gölü – Rusya
Brosno gölü Rusya’nın avrupa kıtasına yakın tarafında bulunur. Bu gölün derinliği 43 metre civarında olup en derin noktası gölün batı kısmında suya batmış bir kilisenin olduğu yerdir. Gölde levrek ve gelincikbalıkları bulunmakta. Gölde ayrıca hayali resimde de gördüğünüz brosno canavarının bulunduğu anlatılan göldür. İnanış o kadar gerçekçidir ki kimse o gölün yanına yaklaşmak istemez. Van gölü canavarından daha korkunç mudur ? Orası bilinmez ama söylentiler oldukça ürpertici.
1. İjen Krater Gölü – Endonezya
Endonezya’ da gezilecek yerler arasında öyle bir yer var ki akıllara zarar. İşte orası java adasındaki asit gölü İjen krater gölü.. Bu asit göl volkanın oluşturduğu bir göldür. Göl yaklaşık olarak 1 km genişliğinde, ve derinliği yaklaşık 216 metreyi bulmakta. Gölün dibinde olan aktif bir kanal sürekli yukarı kükürt çıkarmakta, 36 milyon metreküp sülfürik asit ve nitrojen karşımı dünyanın en güçlü asiti olması ve son derece asidik özelliği bulunmasına rağmen yöre halkı tarafından açığa çıkan kükürt yerel halk tarafından sürekli fabrikalara taşınmakta, hatta yeterli tedbir alınmayan bu yerde ölüm vakalarının yaşanması hiçte şaşırtıcı değil.